Bill Gates Nasıl Kitap Okuyor ve Tavsiyeleri Neler?

1.366

“Çok başarılı insanların genelde tek bir ortak noktası vardır:  Okumak.”

Dünyanın en başarılı insanlarından biri olan Bill Gates , kitaplardan, tahmin ettiğimizden daha fazla besleniyor. Microsoft’un kurucusu Bill Gates yılda yaklaşık 50 kitap okuyor. Okuduğu kitapların çoğu toplum sağlığı, hastalıklar, mühendislik, iş ve bilim gibi alanlarla ilgili. Bill Gates’in dediğine göre kitaplar Gates’e ona içinde yaşadığı dünyadan daha çok şey öğretiyor. 

Peki Bill Gates Bunu Nasıl Başarıyor ? 

Bill Gates, okumaya ilişkin dört alışkanlığını ve okumalarından en iyi şekilde yararlanmak için izlediği stratejiler hakkında bilgiler verirken öncelikle konu hakkında daha önceden genel bir ön bilgiye sahip olmayı öneriyor. Böylece daha sonra karşınıza çıkabilecek detayları daha kolay anlayabileceğinizden bahsediyor. 

Bill Gates’in Okuma Yöntemi

• Bitirmeyeceğin kitaba başlama. Başladığın kitabı bitir.

Bir prensip olarak kitaplarını bitirmeden bırakmayan Gates, kesinlikle bitiremeyeceğini düşündüğü bir kitaba başlamıyor.

• Okurken notlar al.

Bill Gates, özellikle kurgusal olmayan bir kitap okuduğunda, konu üzerine kapsamlı düşünmek için notlar aldığını ve bu notları, var olan bilgisi ve kitaptan alacağı bilgiyi ilişkilendirecek şekilde düzenlediğini aktarıyor. 

• Basılı kitaplar elektronik kitaplardan iyidir.

Kişisel bir tercih olan bu konuda Bill Gates “zaman içerisinde, ben de basılı kitaplardan ziyade dijital ortamı tercih etmeye başladım.” diyor Bill Gates. Ardından ise şunları ekliyor: “Fakat geceleri hala, her zamanki yerime oturup gazete ya da kitabımı elime alarak bir şeyler okumaya devam ediyorum. Bu alışkanlığımdan vazgeçmiş değilim.”.

• Okuma saati ayarla. O saatte başka bir şeyle ilgilenme

Gates, kitap okumanın özel bir zaman istediğini ve “5 dakika orada okuyayım 10 dakika burada okuyayım” şeklinde yapılan okumanın kitabı tam olarak anlama adına verimsiz olduğunu aktarıyor. Her akşam kitap okumak için en az 1 saat ayıran Gates bunu her okuyucuya öneriyor.

Peki Neden Okumalıyız? 

Bill Gates bu noktada yine okurken ihtiyaç duyulan düşünme gereksinimine dikkat çekmektedir. Çünkü ona göre okumak yazılmış kelimelerin öylece okunup geçilmesi anlamına gelmemektedir. Okuduklarınızdan alabileceğiniz faydayı ancak, okuduğunuz şeyin sizin hayatınızda bir yerinin olup olmadığı, varsa hayatınızı nasıl etkilediği konusunda kafa yormaya başladığınızda maksimize edersiniz.

İlginizi Çekebilir: Bill Gates’ten 35 Kitap Önerisi (https://www.yeniisfikirleri.net/bill-gates-kitap-onerileri-tavsiyeleri/)

 

Beyda GÜLAL

Kaynak:

https://www.dunyahalleri.com/

Yoruma kapalı.