Dünden Bugüne Christopher Nolan Yolculuğu!

0 1.384

Bilim kurgu film türlerinin en büyük yönetmenlerinden Christopher Nolan’ın film keşfine çıkıyoruz bu sayımızda. Kariyeri boyunca altına imza attığı filmlerinde zaman kavramıyla oynaması, zamanı doğal ve doğrusal akışından çıkararak bir bozulmaya uğratması, yönetmenlik stili ile kolaylıkla bağdaştırılacak bir olgu diyebiliriz. İşte zaman ile oynayan adamın en iyi filmleri…

Yolculuğa başlıyoruz;

1. Following (1998)

IMDB: 7.5

Orijinal ismi ‘Following’ olan ve korku filmleri türünde karşımıza çıkan yapım, Nolan’ın 69 dakikadan oluşan siyah-beyaz ilk mini uzun metraj filmidir. Film yalnızca 6 bin dolar bir bütçe ve 16 mm kamerayla çekilmiştir. Jeremy Theobald filmde hem başrol olarak yer almış hem de Nolan’la beraber yapımcı olarak bulunmuştur. Theobald, aynı zamanda Nolan’ın 1997 yapımı kısa filmi olan Doodlebug’ta rol almıştı. Takip filminin oyuncu kadrosunun tamamı profesyonel olmayan, ilk defa bir filmde rol alan kişilerden oluşmaktadır. Film Londra sokaklarında yabancıları takip eden ve başarısız olduğu zaman mesafeyi korumak için suçlu yer altı dünyasına çekilen genç bir adamın hikâyesini anlatıyor.

Tür: Korku, Gerilim, Gizem
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Jeremy Theobald, Alex Haw, Lucy Russell

2. Memento (2000)

IMDB: 8.4

Memento için Christopher Nolan’ın ismini dünyaya duyurduğu film diyebiliriz. Film hem 9 milyon dolarlık bütçesi hem de Guy Pearce ve Carrie Anne Moss gibi ünlü oyuncuların yer alması sebebiyle Nolan’ın başarısını kanıtladığı bir yapımdır. Nolan, kardeşi Jonathan Nolan’ın ‘Memento Mori’ adındaki kısa hikayesini senaryolaştırmış ve ortaya Akıl Defteri’ni çıkarmıştır. Memento, daha sonra birçok yönetmene ilham vermiştir.

Tür: Gizem, Gerilim
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Guy Pearce, Carrie-Anne Moss, Joe Pantoliano

3. Insomnia (2002)

IMDB: 7.2

Christopher Nolan’ın 46 milyon dolarlık bütçeyle çekilen, sade bir suç- polisiye filmidir. Nolan, 2002 yılında Erik Skjoldbjaerg’in 1997 yapımı Insomnia filminin yeniden çevrimini yaptığı bu filmle, Hollywood’a giriş yapmıştır. Insomnia filminde Al Pacino, Robin Williams, Hillary Swank gibi usta oyuncular yer almıştır.

Tür: Dram, Gizem
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Al Pacino, Robin Williams, Hilary Swank

4. Batman Begins (2005)

IMDB: 8.2

Nolan’ın “blockbuster” arenasına giriş yaptığı film olan ‘Batman Begins’, Batman evrenine gerçekçi ve karanlık bir yorum getirmesi sebebiyle büyük beğeni almıştır. Günümüzdeki süper kahraman filmlerinde, seyircinin daha psikolojik ve karanlık atmosferlerden hoşlanmaya başlamasına, Nolan’ın bu yaklaşımı öncülük etmiştir. Batman’in ortaya çıkışını anlatan gişe rekortmeni, Oscar ödüllü Nolan filminin bütçesi 150 milyon dolardır.

Tür: Aksiyon, Macera
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Christian Bale, Katie Holmes, Michael Caine

5. The Prestige (2006)

IMDB: 8.5

Christopher Nolan’ın yazar Christopher Priest’in aynı adlı romanından sinemaya uyarladığı ters köşe film tadında efsane bir yapımdır. Christopher Nolan’ın kardeşi Jonathan Nolan ile birlikte yazdıkları The Prestige, Nolan’ın kurgusal zekasını bir kez daha ortaya koyuyor. Film, iki illüzyonistin hem iş hem de aşk yaşamlarında birbirleriyle olan çekişmelerini anlatırken sürpriz bir final ile son buluyor.

Tür: Dram, Gizem
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Hugh Jackman, Christian Bale, Michael Caine

6. The Dark Knight (2008)

IMDB: 9.0

The Dark Knight’ın senaryosunu Christopher Nolan ve kardeşi Jonathan Nolan yazmıştır. Hikâyeyi ise David S. Goyer oluşturmuştur. Nolan, filminde bir süper kahramanı fantastik dünyadan olabildiğince arındırdı ve gerçek dünya yerleştirilmesini sağladı. ‘The Dark Knight’, bir süper kahraman filminden çok bir suç hikayesi tadında ilerledi. Nolan, Joker’in yükselişini, onun Gotham’da yarattığı kaosu öyle bir anlattı ki, Heath Ledger’ın efsane Joker yorumu klasikleşti ve yeni Joker’ler yerini tutamadı diyebiliriz.

Tür: Aksiyon, Dram
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Christian Bale, Heath Ledger, Aaron Eckhart

7. Inception (2010)

IMDB: 8.8

Oscar Ödüllü filmler listesinde de yer alan Inception’ın, dram tarafı da olan bilimkurgu sinemasına kattıklarının yanı sıra Nolan’ın kariyeri için de bir bakıma başlangıç oldu. Filmde Nolan, izleyiciyi ana karakterin yerine koymak için zamanla bir oyun içerisinde. Bu yola başvurmasının nedeni ise seyircinin izlediği şeyi sorgulaması değil karakterin yaşadığı olayları deneyimlemesidir.

Tür: Aksiyon, Macera
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, Elliot Page

 

8. The Dark Knight Rises (2012)

IMDB: 8.4

Yönetmen koltuğunda Christopher Nolan’ın oturduğu yapımlardan üçüncüsü The Dark Night Rises, Batman serisinin son filmi olarak karşımıza çıkıyor. Filmi başrollerinde Christian Bale, Tom Hardy, Anne Hathaway gibi başarılı isimler yer alıyor. Christopher Nolan’ın çok övülen Batman üçlemesinin üçüncü ve en zayıf halkası olan The Dark Knight Rises, Bane isimli bir asinin ortalığı karıştırarak Gotham şehrini ele geçiriş hikayesini anlatıyor. Batman ilk kez kendinden daha güçlü bir düşmana karşı durmaktadır.

Tür: Aksiyon, Gerilim
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Christian Bale, Gary Oldman, Tom Hardy

9. Interstellar (2014)

IMDB: 8.6

Christopher Nolan’ın başyapıtı olarak kabul edilen Interstellar filmi, yeni sinema filmlerine adeta bir yol gösterici olmuştur. Yıldızlararası, bilimsel birçok konuyu oldukça isabetli bir şekilde işlemekte ve bu açıdan, film sektöründe önemli bir köşebaşı görevi üstlenmektedir. Yapımın konusunda, insanlar yaşanamaz hale gelen Dünya’da yaşam koşullarıyla mücadele etmeye çalışırken uzayda yaşayabilecekleri yeni yerler aramaya başlamışlardır. Ancak uzay, kara delikleri ve kütle çekiminin neden olduğu zaman kaymaları ile oldukça zorlu bir yerdir. Bu da karşımıza farklı bir ‘boyut’ çıkarır.

Tür: Bilim Kurgu, Dram, Macera
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Michael Caine

10. Dunkirk (2017)

IMDB: 7.9

2. Dünya Savaşı konulu filmler listesinde de yer alan Dunkirk filmi, dram, savaş ve aksiyon filmleri türünde son derece etkileyici bir yapım olarak yerini alıyor. İkinci Dünya Savaşı’nın önemli olaylarından biri olan Dunkerque (Dunkirk) Tahliyesi’ni konu alan film, binlerce İngiliz ve müttefik askerin etrafının sarılması ile başlıyor. Deniz ile düşman arasında sıkışıp kalan askerlerin başlarına gelenler, İngiliz Başbakanı Churchill’in komutasıyla askerleri kurtarabilmek amacıyla çok tehlikeli ve savaşın gelişimi açısından hayati önem arz edecek bir tahliye operasyonu başlatılması izleyiciyi ekrana kilitliyor.

Tür: Aksiyon, Dram
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: Fionn Whitehead, Mark Rylance, Tom Hardy

 

11. Tenet (2020)

IMDb: 7.5

Christopher Nolan’ın son yapıtı olan Tenet zamanın ötesinde mücadele eden ve dünyayı kurtarmaya çalışan bir gizli ajanı konu alıyor. Üçüncü dünya savaşını engellemek amacıyla hareket eden gizli ajan önce bu tersine akan dünyada neler yapabileceğini öğrenecektir. Başrollerini John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki ve Kenneth Branagh’ın paylaştığı film gerçeği istemiyor, adeta kendi gerçeğini yaratıyor!

Tür: Aksiyon, Bilim kurgu
Yönetmen: Christopher Nolan
Oyuncular: John David Washington, Kenneth Branagh, Robert Pattinson

 

Ceyda BALI

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.