Modern İnsan Evrimine Katkısı Olduğu Düşünülen Büyük Patlama: Toba Felaket Teorisi

0 1.225

Toba felaket teorisi, 69.000-77.000 yıl önce Endonezya’daki Toba Gölünde meydana gelen son ve tahminen en büyük süper yanardağ patlamasıdır. Yazar Sam Kean, Toba Yanardağ patlamasını şöyle tanımlıyor: Patlama o kadar büyüktür ki patlamayla ortaya çıkan ısı, 1.000 km uzaklıktaki kayaları eritmiştir. Meydana gelen kül, toz ve buhar havaya yayılarak, güneş ışığının yeryüzüne ulaşmasını 6 yıl boyunca engellemiştir. Hal böyle olunca, mevsimsel yağmurlar ve akarsular durumdan etkilenmiş, bitki örtüsü tahrip olmuştur. İnsanlık, kıtlıkla mücadelede çok çetin bir savaş içinde kalmıştır. Konu ile ilgili bilimsel çalışmalar, yetişkin insan sayısının kırk çifte kadar düştüğünü göstermektedir. 

Patlama sonucu açığa çıkan altı santim kül tabakasının, Güney Asya’yı, Hint Okyanusu’nu, Arap Yarımadasını ve Güney Çin Denizini kapladığını hala gözlemleyebiliyoruz. Bu büyük çevresel değişikliğin, o dönemlerde var olan çeşitli türlerde popülasyon darboğazları yarattığına inanılıyor; bu da izole insan popülasyonlarının farklılaşmasını hızlandırmış ve sonunda modern insanlar haline gelen türümüz dışında diğer tüm insan türlerinin yok olmasına sebep açtığı öne sürülüyor. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında o dönemde bölgede yaşayan insanların çevre koşullarının değişimine adapte olarak buzul çağında bile hayatta kaldığını söylemek mümkün. Bu teoriye göre, modern insan nüfusu sadece birkaç bin kişi kalmıştı. Ancak şu anda yapılan araştırmalara göre bu veri muhtemelen bir abartı olabilir.

Bölgede yapılan birçok arkeolojik çalışmadan sonra belli başlı kesici alet ve türevleri çok fazla hasar almamış bir şekilde bulundu. Kuzey Hindistan’daki Dhabada ortaya çıkarılan eski ve “değişmeyen” bir taş alet endüstrisi, insanların Toba patlamasından önce ve sonra yaklaşık 80.000 yıl boyunca Middle Son Vadisinde bulunduğu bilgisine ulaştırıyor. Queensland Üniversitesi’nden arkeolog Chris Clarkson, “Dhabadaki popülasyonlar, Afrikada Homo Sapiens tarafından aynı anda kullanılan alet setlerine benzeyen taş aletler kullanıyordu. Bu alet takımlarının Toba süper patlaması zamanlarında kaybolmaması veya kısa bir süre sonra dramatik bir şekilde değişmemesi, insan popülasyonlarının felaketten kurtulduğunu ve çevrelerini değiştirmek için aletler yaratmaya devam ettiğini gösteriyor.’’ diyor.

Kaynak ve İleri Okuma

sciencedaily.com

webtekno.com

netinbag.com

arkeofili.com

Ebrar KAHVECİ

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.