Güneş Patlaması Nedir? Dünyaya Etkileri Nelerdir? 

0 1.315

Güneş patlaması veya püskürtüsü, Güneş’in gaz yuvarında (atmosferde) meydana gelen şiddetli patlamalara verilen isimdir. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde 1.000.000 km/saat hızla hareket ederler. 6 × 1025 Patlama sonucunda Joule’e kadar enerji ortaya çıkabilir. Güneş püskürtüsü sebebiyle Dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer. Bu püskürtüler sonucunda yeryüzündeki iletişim ve güç ağları olumsuz şekilde etkilenebilir.

Güneş patlamaları sonucunda uzay boşluğuna büyük miktarda plazma ve enerji yayılır. Hatta bazı araştırmacılar tarafından, Güneş patlamalarının milyarlarca atom bombasına eş güçte olduğu söylenir. Güneş patlamalarının, dünya üzerinde bir takım etkileri olmaktadır. Güneş enerjisini termo-nükleer reaksiyonlardan sağladığı için gönderdiği ışınların ve enerjinin fazlası, dünyadaki yaşamı ciddi derecede etkileyebilir. Kutup ışımaları, Güneş patlamaları sonucu oluşur. Tabi ki atmosferimiz bu konuda koruyucu tavan vazifesini görüyor ve bizi bu tehlikelerden koruyor. Bunun yanında büyük bir patlama yeryüzündeki bütün elektronik faaliyetleri de durdurabilir. Cihazların tekrar kullanılamayacak şekilde bozulmasına neden olabilir.

19.yy’ın ortasında yaşanan Güneş patlaması buna bir örnektir. Bu patlama, bütün elektronik aletlerin bozulmasına neden olmuştur. Kutuplarda görülen ışımalar, Roma’dan bile görünmüştü. Böyle bir patlama, elektronik ve bilgisayar çağı olan günümüzde olsa, bütün hayat durur, insanlar günlük işlerinin birçoğunu yapamaz olurlardı. Kısacası hayatımızı felç ederdi. Tabi ki böyle bir şey önceden tahmin edilemez. Her an olabileceği gibi binlerce yıl olmayabilir. Yaşam kaynağımız olan Güneş, aynı zamanda sonumuz da olabilir.

Kaynak ve İleri Okuma

sciencealert.com

nasa.gov

gazete1453.com.tr

Beyda GÜLAL

  

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.