Dev Yıldızların Ölümü: SÜPERNOVA

0 1.026

Bu Patlamalar Tam Olarak Nedir ve Neye Sebep Açabilirler?

Süpernova, enerjisi biten dev yıldızların şiddetle patlamasına verilen addır. Süpernovalar, bir yıldızın çekirdeğinde veya merkezinde bir değişiklik olduğunda ortaya çıkar ve çok şiddetli bir patlama gerçekleştirir. Bu patlamalar, maddenin evrende başka yerlere taşınmasında işe yarıyor. Yapılan araştırmalara göre patlama sonucunda dağılan yıldız artıklarının, evrenin başka noktalarında birikerek yeniden yıldızlar ya da yıldız sistemleri oluşturduğu varsayılıyor. Araştırmalar bizi, Güneş de dahil Güneş sisteminin içindeki tüm gezegenler ve bu arada elbette bizim barındığımız Dünyamız da, çok eski zamanlarda gerçekleşmiş bir Süpernova patlamasının sonucunda ortaya çıktığı verisine götürüyor. 

Açığa çıkardıkları enerji miktarları insanın ağzını uçuklatabilir!

Tipik bir Süpernova patlaması sonucu açığa çıkan enerji nedeniyle galaksilerin tamamının saçtığı ışıktan çok daha parlak bir ışık topu oluşturabilir ve Güneşimizin 8 milyar yıllık toplam ömründe yayacağından daha fazla enerji uzaya savrulur. Burada bahsettiğimiz patlamaları lütfen basit bir patlama olarak dikkate almayalım. En son yapılan araştırmalara göre eldeki veriler bize Dünya’nın 8 Parsek civarında Tip II bir Süpernova patlaması yaşanırsa bu Dünya’nın Ozon tabakasının yarısını anında yok edeceğini ve canlılığın zaman içinde yok olacağını gösteriyor!

 1054 yılında Çin ve Japonya’da gözlemlenen Yengeç Bulutsusu (Crab Nebula), bir Süpernova sayesinde oluşmuştur. Dünya’ya uzaklığının 7000 ışık yılı olmasına rağmen haftalarca Venüs’ten daha parlak kalmış ve yaklaşık iki yıl boyunca da gözle rahat görülen parlaklığa sahip olmuştur.

Tabii ki normal şartlarda gözlemlenebilmesi de oldukça güç

Süpernovaları genellikle diğer galaksilerde gözlemleriz; çünkü Samanyolu Galaksisi içindeki yoğun toz bulutu nedeniyle kendi galaksimizdeki süpernovaları nadiren gözleyebilmekteyiz. Süpernovalar genellikle diğer galaksilerde görülür. 

 Sandığımızdan çok daha sık gerçekleşiyor

Bu kadar büyük patlamaların çok sık yaşanmayacağını düşünüyor olabilirsiniz. Fakat yanılıyorsunuz. Aslında siz bu satırları okurken bile evren içerisinde onlarca yıldız ölmüş olacak! Evren içerisinde fazlasıyla sık gerçekleşir: Her saniye, Evren içerisinde yaklaşık 30 süpernova yaşandığı hesaplanmaktadır. Umuyoruz ki Dünyamız böyle bir patlamaya maruz kalmaz.

Kaynakça: 

evrimagacı.org

Ebrar KAHVECİ

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.