Melatonin Hormonu Uykuyu Nasıl Teşvik Eder?

0 3.406

Melatonin uyku ile ilişkilendirilen bir hormondur fakat bugüne kadarki çalışmalar melatoninin beyindeki çalışma mekanizmasını bütünüyle açıklayamamıştı. UConn Health’den bilim insanları, solucanları kullanarak melatonin ile uyku arasındaki ilişkiyi çözmeye uğraştı. Çalışma, melatoninin solucanların da uyumasına yardımcı olduğunu gösteriyor.

Vücudumuz karanlık ortamda melatonin üretimine başlar. Bir hormon olan melatonin, herhangi bir eksiklik durumunda doktor tavsiyesiyle dışarıdan alınabilir.

Melatonin hormonu, uykuyu teşvik eden etkilerini üretebilmek için öncelikle beyindeki melatonin reseptörlerine bağlanır. Reseptör ve hormon arasında kurulan anahtar-kilit ilişkisi, melatoninin etkilerinin açığa çıkmasını sağlar. Melatoninin bağlandığı iki “kilit” yani reseptör bulunur, bunlar MT1 ve MT2 olarak adlandırılır. Ancak araştırmacılar kilit açıldığında ne olacağını tüm detayları ile bilmiyorlardı. PNAS portalında yayınlanan yeni çalışma, bu işlevin C. elegans solucanlarında da olduğunu gösterdi. Bilim insanları söz konusu süreci tanımlamak için solucanlarla çalışılabileceğini ifade ediyor. Buna göre, melatonin, solucan beynindeki MT1 reseptörüne bağlandığında BK kanalı olarak bilinen bir potasyum kanalını açar.

Peki, solucanlar uyur mu?

Solucanların uyku durumu üzerine yapılmış epeyce araştırma var. Bilim insanları, solucanların uyku durumunun fare veya insan gibi memelilerle benzerlik gösterdiğini ifade ediyor. Ayrıca araştırmalar melatonin, melatonin reseptörü veya BK kanalı bulunmayan solucanların uykuda daha az zaman harcadıklarını gösteriyor. Bilim insanları keşiflerini başka araştırmalarla da doğrulayarak hem melatonini daha iyi anlamayı hem de BK kanalıyla ilgili diğer hastalıkların tedavisi için neler yapılabileceğini görmeyi planlıyorlar.

Kaynak
medicalxpress

Beyda GÜLAL

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.