Beyaz Etekli Balerin Orkide

0 2.568

Doğa, sanatıyla her zaman büyülüyor ve hayran bırakıyor. Renkleri ve vurgularıyla insanda his uyandırıyorlar. Çiçekler.. O kadar değişik çiçek türleri var ki… Bunların başını orkideler almaktadır. Orkideler zarif çiçeklerdir. Orkideler, salepgiller (orcideceoe) familyasındandır. 25 binden fazla çeşidi bulunur. Anadolu’da, tropik, ılıman iklimlerde doğal olarak yetişirler. Ülkemizde yüz kırk kadar orkide bulunmaktadır. Bunların kırkı ise ülkemiz topraklarına özgü türlerdir. 

Genel kullanım açısından bu bitkiler salep üretiminde kullanıldığından dolayı salep olarak da adlandırılabilir. Salep bitkisi deniz seviyesinden 2500 metre yükseklere kadar görülebilir. Genellikle kendi kendine yetişir. Muğla, Milas, Isparta, Antalya, Kahramanmaraş, Van, Kastamonu, Taşköprü ve Safranbolu’da yetişmektedir. Hatta YGS’de Türkçe bölümünde bir soruda yer almıştı. Ve oldukça konuşulmuştu 😊.

Ne yazık ki salep üretimi nedeniyle sayıları gittikçe azalmaya başlamıştır.

Orkidelere Anadolu’da ya da diğer ülkelerde ilgi çekici isimler verilmiştir. Bunların içinde en dikkat çekicilerinden biri Balerin Orkidelerdir. Balerin Orkide, Avustralya Adası’nın farklı bölgelerinde gruplar halinde bulunmaktadır. Ve gerçekten ellerini başlarının üstünde birleştirip sahnede dans eden balerine benziyorlar. Bu tatlı güzelliği dikkatlice incelediğinizde kendinizi son derece estetik ve narin bir bale sanatçısının karşısında buluyorsunuz. Doğa, bu küçük çiçeğe birçok canlı türünden daha etkileyici bir karakter çizmiştir; adeta dans etmek üzere olan şık bir balerin… Bu yüzden, doğanın dansçı çiçeği olarak da bilinirler. Genelde etek kısımları beyaz olur. Gövde kısmındaki pembelik ise balerinin narinliğini ifade etmektedir. Karşınızda büyüleyici güzelliğiyle dünyanın en güzel orkide türlerinden biri durmaktadır; Balerin Orkide..

Çiçekle Kalın…

Sevim HARMAN

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.