Bu Kavramları Daha Önce Duyduk mu?

0 3.724

Gündelik yaşantımızda birçok farklı durum ile karşılaşırız. Bu durumları anlatmaya çalışırken belli ifade ve kavramlar ile tanımlayamayız. Hâlbuki bu etkilerin halk arasında pek bilinmeyen isimleri vardır.

Hep beraber neler olduğunu inceleyelim…

1- Romeo ve Juliet Etkisi:

1972 yılında Journal of Personality and Social Psychology dergisinde “Romeo ve Juliet etkisi” adı altında, bilimsel çalışmalarla desteklenmiş bir makale yayınlanmıştır. Bu makalenin amacı çiftlerin birlikteliklerine aileleri ne kadar müdahale ederse etsin onların birbirlerine o kadar bağlı kalacağının mesajını vermekti.

Yani Romeo ve Juliet etkisi “Ailelerin veya başkalarının engelleme çabasının, iki insan arasındaki çekimi arttırması” olarak tanımlanmaktadır.

 

2- Katarsis:

İlk kez m.ö 350 yıllarında Aristoteles Poetika’da katarsis kavramından bahsetmiştir. Ona göre trajedi, yarattığı korku ve merhamet duyguları aracılığıyla kişileri sahnede sergilenen hislerden arındırma işlevi görür ve böylelikle katarsis insan ruhunda pozitif bir etki yaratmış olur.  Katarsis “kişinin içinde biriken saldırganlık enerjisinin deşarj edildiği süreç” olarak tanımlanmaktadır.

 

3- Pygmalionizm:

Kişinin kendi yarattığı şeye aşık olması anlamına gelmektedir. Adını yunan mitolojisinde kendi yarattığı Afrodit heykeline âşık olan Pygmalion’dan almıştır.

 

4-Patlayan Kafa Sendromu:

Kişinin, uyku ve uyanıklık arasındaki geçişlerde başında aniden ortaya çıkan yüksek sesli bir patlama hissettiği nadir uyku bozukluğu durumudur. Kapı çarpma, yıldırım, zil ve uğultu gibi sesler de ayrıca işitilen sesler arasındadır.

 

5-Akademik Aşırmacılık:

Yazarın kendisine veya başkasına ait olan araştırmaları, fikirleri kaynak göstermeden kullanması durumudur. Diğer bir adı ile intihal…

 

6-Parafazi:

Yanlış, çarpıtılmış veya aslının yerine başka kelimeleri kullanıldığı konuşma bozukluğudur. Bazı durumlarda ifadeler anlamlı gibidir. Matkap yerine dönen delici demek gibi ya da tamamen alakasız yatak yerine sandalye demek gibi.

 

Kaynakça:

uplifers.com

psikopress.com

Şevval FALAY

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.