Daha mutlu ve daha sağlıklı olmanın yolunun kendimiz için bir şeyler yapmak olduğuna dair yaygın bir inanış var. Hatta bazı insanlar, sırf mutluluk getireceğine inandığı şeyleri alabilmek için fazla mesaiye kalıp, para biriktirir. Peki ya kendimiz için para harcamak, sadece kendimiz için bir şeyler yapmak mutlu ve sağlıklı olmaya giden yol değilse? Zira hepimizin bildiği, bilimin de söylediği gibi iyilikler, başkalarıyla paylaşıldıkça çoğalır!
Bi söz okudum, “En ufak bir iyilik açarmış tüm kapıları.” Hiç yaşadınız mı bi tebessüm etmenin güzelliğini, yolda yanınızdan geçen birine, tanımadığınız birine nasılsınız demenin onun o yorgun yüzünü aydınlattığını, çalışan herhangi birine kolay gelsin demenin güzelliğini, birine yardım ettiğinizdeki o güzel hissi, bi hayvana sevgi gösterince kuş gibi hafifliği? Artık yapılmıyor değişti toplum demeyin, yapılır ben hala yapıyorum ve insanlar şaşırıyor ama çok da mutlu oluyorlar, onlar mutlu olunca ben daha mutlu oluyorum. Çünkü iyilik, mutlu eden ve yaptıkça mayalanıp çoğalan bi şey. Siz yaptıkça normalleşir ve insanlar da yapmaya başlar. Birçok kısa film var bununla ilgili. İnsanlara o gün güzel göründüğünü söyleyen videolar var örneğin, bir kişiye söylüyor musunuz, onun gününü güzelleştiriyor musunuz hiç? Bence yapın hepimizin toplumumuzun buna ihtiyacı var. Yapınca o içten tebessüm paha biçilemez ben o gülümsemeleri görünce çoğu maddi şeyden olmadığım kadar mutlu oluyorum, deneyin. İyilik yapan birinin başlattığı zincirlerle ilgili videoları görüyoruz peki siz de bi halkası olmak istemez misiniz? Bi kişinin hayatına dokunmak gibisi var mı? Aslında gerçekten bi hayata dokunmak güzelleştirmenle başlayacak her şey ve toplumumuz iyileşecek dağa güzel bi toplum, ülke olacağız. Bunların bana faydası ne derseniz; hiç olmaz denen işlerin mucize gibi olmasını, sanki gizli bi elin dokunduğunu hissettiniz mi? İyilik karşılık için yapılmaz ama gerçekten iyilik mayalanıyor ve evrende dönüyor dolaşıyor sizi en sıkışık anınızda bulup ferahlatıyor. Çünkü iyilik yok olmuyor mayalanıp çoğalıyor ve yapanı da unutmuyor yine ona dokunuyor. Bu bi halka ve o halkaya giren herkese mutlaka iyilik bulaşıyor. İyilik yapmanın pek çok açıdan olumlu etkilediği gösteren araştırmalara göre başkalarına yardım eden insanlar hem daha mutlu hem de fiziksel ve zihinsel olarak daha sağlıklı oluyor. Beyinde yapılan araştırmalara göre iyilik yapan kişilerin beyinleri o an dopamin ve endorfin salgılıyor. Bu hormonlar iyi hissetmeyi ve stresi azaltıyor. Yani iyilik sizi her açıdan iyileştiriyor.
Ne dersiniz yaptığımız iyilikleri paylaşarak iyiliği çoğaltıp, toplumsal ve ekolojik alanda sadece iyiliklere alan bıraksak daha mutlu daha iyi bir toplum da yaratabilir miyiz birlikte?
Ceren KARAKAŞ