Renkler hayatımızın vazgeçilmez parçasıdır. Mesela moralimiz bozuk olunca o gün hemen kıyafetlerimize yansır daha soluk daha koyu renkler giyeriz istemsiz bir şekilde… Renkler insan hayatı için önemli bir yere sahiptir. Hayatı anlamlaştıran nesnelere anlam yüklememizi sağlayan önemli bir araçtır.
Her duyguyu içinde barındıran renkler bizim bir nevi iletişim şeklimizdir. Zaten hayatımızın her alanında olan renkler işlevlerine her anımızda eşlik ederler ve bir hayli görevleri de vardır. Dikkat çekmek istiyorsak kesinlikle sıcak renkler (sarı, turuncu ve kırmızı) kullanmanız gerekir. Peki nedir bu sıcak renkler? Neden renkleri soğuk, sıcak ve ana, ara renk diye ayırırız? Aslında bunu anlatmadan önce renklerin kategorize edilmesinin sebebine biraz değinmek gerekir; benzer görevlerde bulunan ya da tonca birbirine daha yakın olan renkleri aynı kategorilere koyulmuştur. Bunun sebebi renkleri anlamlandırmak, gruplandırmak ve onları dünyamızın içinde konumlandırmaktır.
Bir insanın gündelik hayatında kaç renkle karşılaştığı bu renklerin herkes için aynı renk olduğunu düşündünüz mü? Ya da soruyu şöyle toparlayalım; herkes aynı renkleri mi görüyor? Herkesin hatırlayacağı sosyal medyayı da fazlasıyla meşgul eden bir elbise vardı. Elbisenin rengi konusunda bir taraf elbisenin mavi ve siyah olduğunu iddia ederken diğer taraf elbisenin altın sarısı ve beyaz olduğunu dile getiriyordu. Bu fark nasıl ortaya çıkıyor peki, aynı görüntüyü nasıl insanlar farklı renk olarak görebiliyor? Aslında burada ilk önce renkleri nasıl gördüğümüzü açıklayıp sonra bu farklılığın nasıl oluştuğuna odaklanmalıyız…
Renkler bir cisim tarafından yansıtılan, yayılan ya da geçirilen ışığın dalga boyunun, gözdeki ışığı algılayabilen yapılar tarafından algılanmasıyla görülür. Diğer konu ise nasıl farklı gördüğümüzdü, bu durum da şöyle açıklanıyor; gözümüze gelen ışığı farklı renklerde algılıyor olmamızın nedeni ışığın dalga boyuyla ilgilidir.
Renkleri anlamlandırmak biraz öznel bir durum, herkesin renklere yüklediği anlam çok farklı olabiliyor ama genel olarak renklerin belli anlamlara konumlandırıldığı için biz de bu konumlandırılan renklere bakalım… Doğada renkler vardır, her rengin kendi içinde binlerce tonu vardır. Ama asıl renkler ana renklerdir, ara renkler ana renklerden oluşan renklerdir. Ana renklerle gündelik hayatımızda ne sıklıkla karşılaşıyoruz ve ne kadar renklerle iç içe yaşıyoruz şimdi bunlara değinelim…
Renkler ana ve ara renk diye ikiye ayrılır. Ana renkler de ara renkler de üç tanedir. Ana renkler; doğada bulunan ve temel olan renklere ana renkler denir. Ana renkler doğada yalnız başına bulunabilme özelliği ile bilinmektedir. Ana renkler aynı zamanda ara renklerin oluşumunu sağlamaktadır. Kırmızı, sarı ve mavi ana renktir, doğada tek başına bulunabilir. Ara renkler ise yardımcı renklerdir. Bu renkler turuncu, yeşil ve mor renkleridir. Kırmızı ve mavinin karıştırılmasıyla ile mor, kırmızı ve sarının karışmasıyla turuncu, mavi ve sarının karışımı ile yeşil rengi elde edilmektedir. Herhangi bir renge siyah ya da beyaz katılarak renklerin farklı tonları elde edilmektedir. Bu sayede doğadan yola çıkarak binlerce renk elde edilmiş olur.
Reklam hayatında, devlet dairelerinde ya da bir nesneyi tanımlarken sıklıkla renklere başvururuz. Renkler bizim hayatı anlama ve yorumlama biçimimizdir. Bir nesneyi düşünürken herhangi bir logoyu hatırlarken renklerle düşüncelerimizi var ederiz. Renkleri hayatımızdan çıkarabilmek mümkün olmadığını söylemeden edemeyeceğim. Renklerin var olmadığı dünyayı düşünmek ise tam bir hayal kırıklığı olurdu. Sıradan bir cismi bize güzelleştiren şey onun rengidir. Ya da gündelik hayatımızda elimizden düşmeyen telefonlarımızın renginden ona aldığımız kılıfın rengine kadar içimizde yaşatırız aslında her bir tonunu…
Sıradan bir nesneyi, cismi özelleştirir renkler. İnsanın hayatındaki konumu bu kadar önemlidir aslında. Dış dünyayı kavramamızda büyük payı vardır renklerin. İlk gözümüzü açtığımızda görmeye, hissetmeye başlarız renkleri. Bizim yüklediğimiz anlamlarla renklerin değeri artar. Mesela hepimizin çok sevdiği renkler vardır ve o çok sevdiğimiz renkte eşyamız olunca çok daha mutlu oluruz. Renklerin insan psikolojisi üzerindeki etkisi de oldukça fazladır…
Güzel eğlenceli bir hayatınızın içinde cıvıl cıvıl ve rengarenk gerçekliklerin olduğu,
Her anınızda enerjinizi yükselten, sizi motive eden insanlara ve renklere rastlamanız dileğiyle…
KAYNAKÇA:
Ana Renkler ve Ara Renkler Nelerdir? Kaç Tane Ana & Ara Renk Vardır? milliyet.com.tr
Herkes Aynı Renkleri mi Görür? Tom Safford, bbc.com/Türkçe
İnsanlar Farklı Renkleri Nasıl Algılar? Tuba Sarıgül, bilimgenc.tubitak.gov.tr
Ayşenur ÖZDEMİR