Arıların Gizemli Yolculuğu

Bildiğiniz gibi, ülkemiz bal ülkesidir. Bal deyince aklımıza direkt arılar gelmektedir. Dünyada çalışkanlıklarıyla ün yapan arılar sadece 42 gün yaşarlar. Bu 42 günlük ömürlerinde de mucizevi balı üretirler. İletişim becerileri, yardımlaşmaları, yön bulma gibi yapılarıyla oldukça ilgi çekiyorlar. Oysa arılardan sadece bal değil aynı zamanda bal mumu, polen, arı sütü, propolis gibi insan sağlığına yararlı besinler üretirler. Bunun yanı sıra tarımda da oldukça etkileri fazladır. Onların tozlaşma hizmetiyle de onlardan yararlanmaktayız. Bal mumuyla pek çok heykeller yapılmaktadır.

Kraliçe olarak bilinen ana arı 16 günde oluşur. Kolonideki en önemli arıdır. Bir nevi başkandır. Onun tek görevi koloniyi yönetmek ve yumurtlayarak koloninin devamlılığını sağlamaktır. Arının petek şeklinde bir çift bileşik ve üç adet basit gözü vardır. Basit gözlerin her biri binlerce küçük üniteden oluşur. Bileşik göz; ana arıda 3 bin, işçi arıda 4 bin, erkek arıda 8 binden fazla basit gözün birleşmesinden meydana gelmiştir.

Bunun dışında başta bir çift duyarga bulunur. Bunlar tat, koku ve dokunma duyularını sağlar. Duyargalar arasındaki iletişimle rüzgarın hızını, havanın sıcaklığını anlayabilirler. Duyargalar o kadar hassastır ki iki kilometre ötedeki balın kokusunu alabilirler.Kanatları oldukça incedir. Arının uçuş hızı saatte 50 kilometreye ulaşmaktadır. Dakikada 11 bin 400 kez kanat çırpabilirler. Bu da vızıltı sesinin sebebidir.

Arıları üstün özellikleri içerisinde; bir kilo bal için 40 bin arının 6 milyon kez çiçeğe konması gerekir. Arının, hayatı boyunca, bir çay kaşığı balın 1/12’sini üretmektedir. Vücut ağırlığının 330 katı yük taşıyabilmektedir.  Bunun dışında son olarak Alman bilim adamı Albert Einstein’in ‘’Eğer arılar yeryüzünden kaybolursa insanın sadece 4 yıl ömrü kalır. Arı olmazsa döllenme, bitki, hayvan, insan olmaz’’ sözüyle açıklayabiliriz.

Kaynakça: Organik Arıcılık Kitapçığı (Tarım ve Orman Bakanlığı)
                                                                                                                                         

 

 Sevim HARMAN

Yorumlar (0)
Yorum yap