Lüsid Rüya/Bilinçli Rüya Deneyimi Nedir?

Rüyalar ve uyku genelde ilgi çeken bir konu olmuştur. Hepimizin kimi zaman korkarak uyandığı kimi zaman ise o büyüleyici dünyayı terk etmek istemediği rüyaları mutlaka vardır. Rüyalar üzerine birçok olağanüstü ve gizemli anlamlar yüklenmiştir. Normalde, rüya görürken rüyada olduğumuzu farkında olmayız, hatta uyandığımızda rüya gördüğümüzü fark etmediğimiz zamanlar bile olur. Şimdi bir de rüyada olduğunuzu fark ettiğinizi, bilinçsiz benliğinizin iç işleyişini keşfedeceğiniz gerçek bir özgürleşme anına sahip olduğunuzu düşünün. Hatta en uç hayallerinizi bile gerçekleştirebileceğiniz bir ortam mesela uçabildiğiniz! İşte rüya gören kişinin, rüya görmekte olduğunu farkında olup, rüyanın hikayesi, karakterleri ve geçmekte olduğu mekanı ile ilgili detayları bir dereceye kadar kontrol edebilmesine “lüsid rüya” denir. Bu terim, ilk kez Oxford Psikofizik Enstitüsü’nden parapsikolog Celia Green tarafından kullanılmıştır.

Uyanık olmaktan rüyaya dalmaya geçerken bilinçli rüya görebilmek için metot, bu geçiş evreleri sırasında ne yaşadığımızın farkında olmak ve bu sırada zihnimizi uyanık tutmaktır. Meditasyon olarak da düşünülebilir; yüksek bir odaklanma tecrübesi ve yeteneği gerektirir. Bu bilinci sağlayarak uyku felcine girdikten sonra, rüya gören kişi gözünün önüne bir rüya sahnesi getirerek yavaşça ve dikkatlice kendini rüyaya bırakır. Bilinçlice ve isteyerek girilen bu rüya, kişinin kontrolü altında olmaktadır. Hatta rüyada olduğunuz fark edebilesiniz diye InstaDreamer adlı bir bileklik bile yapılmış. Bu bileklik mobil uygulama üzerinden belirleyeceğiniz aralıklarla düzenli olarak titreşim vererek gerçeklik kontrolü yapmanızı sağlar. 

Lüsid Rüya Sırsında neler olur?

Lüsid rüyadayken, rüya dünyası resmen gerçek bir dünyaya dönüşür. Her şeyi görmek, duymak, hissetmek, tatmak ve hatta koklamak mümkün olur. Lüsid rüya sırasında beyin farklı bir bilinç durumu içine girer. Normal rüyada bilinç kapalıdır. İşte bu yüzden normal rüyada, mesafe ve belirsizlik hissi vardır. Lüsid rüyada ise beyin uyanık, doğal ve güvenli bir bilinç durumundadır. Lüsid rüyadayken uyumakta olduğunuzu ve istediğiniz zaman uyanabileceğinizi bilirsiniz. Ancak söz konusu olan lüsid rüya ise uyanmak isteyeceğinizi pek sanmıyorum. Bu özgürlüğü, keşfetme anını kim terk etmek ister ki?

Meraklısına Lüsid Rüya Tarihçesi

1968 yılında “Celia Green”, konuya alakalı daha önce yayımlanmış kaynakları inceleyerek ve bu tür rüyaları gören kişilerle görüşerek, Lüsid Rüyaların temel karakteristik özelliklerini belirlemiştir. Lüsid Rüyanın sahte uyanış ile ilişkili olduğunu ortaya koyan ilk kişi olan Green, sıradan rüyayla çok farklı özelliklere sahip olduğunu ve REM uykusu döneminde ortaya çıktığını tespit etmiştir. Parapsikolog Keith Hearne, gönüllü bir denek üzerinde gerçekleştirdiği deneyler ile hızlı göz hareketlerini kayıt etmiş ve Lüsid Rüya ile olan ilişkilerini incelemiştir.

Stanford Üniversitesi’nden Stephen LaBerge, Lüsid Rüya’yı kanıtlamış ve Lüsidise Enstitüsü’nü kurmuştur. Rüyanın doğallığını ve potansiyelini araştırmak ile beraber insan zekasının da yapısını anlamaya yönelik araştırmaları içeriyor. 

Nasıl Lüsid Rüya Görebilirim? 

Bu alışkanlığı kazanabilmek için yapılabilecek bazı yöntemler var; 

Görselleştirme: Görmek istediğiniz şeyi hayal ederek uykuya dalmaya çalışabilirsiniz.

Gerçeklik Kontrolleri: Uyanıkken ve rüya görürken bilinç seviyeniz benzerdir. Böylece, uyanma durumunuz sırasında farkındalığınızı artırarak, rüya haliniz sırasında farkındalığınızı artırabilirsiniz. Bunlardan birisi burnunuzu sıkmaktır eğer rüyada iseniz nefes alabileceksiniz. Size en mantıklı tekniği kendinizce de belirleyebilirsiniz. 

Hayal Gördüren Bitkiler: Hayallerinizi yoğunlaştırmak ve uzatmak için bazı bitki çayları kullanılmaktadır, onlardan edinebilirsiniz.

Rüya Günlüğü: Düşlerinizi yazmak sizi onları hatırlamaya zorlar. Rüyalarınızı uyanır uyanmaz yazın. Yazdığınız günlüğünüzü sürekli okuyarak hayalleriniz ile beyninizi tanıştırmış olursunuz. 

Bu bilinçli rüya gezintisinde neler yapabileceğinizi bir hayal edin! Sıra dışı bir deneyim değil mi?

Kaynakça

noroblog.net

listelist.com

healthline.com

epistemturkiye.com

Sude BATTIR

Yorumlar (0)
Yorum yap