Vücudumuzdaki Karıncalanma Hissi

Muhtemelen hemen hemen herkes hayatında bir kez karıncalanma hissi yaşamıştır. Bu durum genellikle aynı pozisyonda uzun süre kaldığınızda ortaya çıkar. Bölge önce uyuşur, ardından hareket etmeye çalıştığınızda ise karıncalanma hissi yaşarsınız. Bu his, bazen o kadar rahatsız edici olur ki hareket etmek bile istemezsiniz. Bunu nasıl durduracağınızı ve neden olduğunu merak ediyorsanız, doğru makaleye geldiniz. Neden bazen vücudumuzda karıncalanma hissederiz? Bu hissi durdurmak için ne yapabiliriz?

Bu karıncalanma hissinin adı aslında parestezidir.

Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsüne göre, vücudunuzdaki uyuşma hissinin yanı sıra yanma veya karıncalanma da parestezi olarak adlandırılır. Bu durum, genellikle ellerinizde, kollarınızda, bacaklarınızda veya ayaklarınızda hissedilir. Ancak vücudunuzun diğer bölgelerinde de görülebilir. Muhtemelen bu hissi daha önce yaşamışsınızdır. Sanki bir grup karınca vücudunuzun o kısmında geziniyormuş gibi olur ve bu çok rahatsız edicidir.

Çalışmalara göre bu his genellikle, önceden uyarı yapılmaksızın ortaya çıkar. Bunun nedeni, öznenin genellikle hissin ne zaman başladığının farkında olmamasıdır. Üstelik her zaman ağrıya neden olmaz, çoğunlukla sadece rahatsızlığa neden olur. Dünyanın dört bir yanındaki milyonlarca insan, özellikle mesleği fiziksel hareketliliğini sınırlayanlar (ofis çalışanları gibi) bu tür rahatsızlıklara maruz kalıyor.

His kaybı ne zaman meydana gelir?

Hayatımızın bir noktasında, hepimizin geçici parestezi denen durumu deneyimlediğini söylemek şaşırtıcı olmayacaktır. Bunu vücudunuzun bir parçasında mutlaka hissetmişsiniz ve “karıncalanma” olarak adlandırmışsınızdır. Karıncalanma, uzun süredir aynı pozisyonda durduğunuzda ortaya çıkabilir. Aynı zamanda, bacak bacak üstünde oturduğunuzda veya bir kolunuzu başınızın altına koyup uykuya daldığınızda da sıklıkla olur.

Çoğu durumda, bu daha önce de bahsettiğimiz gibi, bir sinire sürekli baskı uygulandığında meydana gelir. Bununla birlikte, sinir yaralanması, fıtıklaşmış disk, tümör gibi sinir sistemine zarar veren farklı durumlarda da ortaya çıkabilir. Bu nedenle sık sık karıncalanma hissi yaşıyorsanız bir uzmana başvurmanızda fayda var.

 

Karıncalanma hissi ne kadar sürer?

Paresteziden muzdaripseniz, etkilenen uzuv uyuşur ve sertleşir ancak aynı zamanda esnek kalır. Sert veya yumuşak bir yüzeye dayandığınızda ise etkilenen bölgenin hassasiyetini artar. Uyuşmuş bir uzvun hissi, etkilenen sinir üzerindeki basınç azaldığında genellikle oldukça hızlı bir şekilde kaybolur ve kanın tekrar dolaşımı başlar. Bu durumun kolayca geçmesi için karıncalanan bölgeyi esnetebilir veya masaj yapabilirsiniz. Karıncalanma yavaş yavaş azalarak kaybolur.

Parestezinin ürettiği hisler nedeniyle ortaya çıkabilecek bazı sonuçlar vardır. Bunlardan bazıları; kan dolaşımı sorunları; uyurken anormal duruşların benimsenmesi, yorgunluk veya uykusuzluk nedeniyle çeşitli rahatsızlıklar; yürüme veya araba kullanma zorluğu ve artan düşme riskidir.

 

Kaynak: 

brightside

Beyda GÜLAL

Yorumlar (0)
Yorum yap