Bakterilerin Ürettiği Biyofilmler Su Kirliliğinin Giderilmesinde Kullanılabilir mi?

Yapılan son araştırmalarda, bazı bakterilerin korunma ve harekete yardımcı olmak için ürettikleri biyofilmin bir türünün su ve yağ bazlı maddelerin birbirinden ayrılması için kullanılabileceği gösterildi. Bu özelliği ile materyal, kirli suların temizlenmesinde kullanılabilir. Araştırmacılar suyu yağ karışımından ayırmak için filtre olarak Gluconacetobacter hansenii bakterisinin ürettiği biyofilm materyalini kullandı.

Biyofilm bakteriler tarafından oluşturulan, bakterilerde ilaç ve benzeri uygulamalara karşı direnci artıran bir yapı olarak bilinir. Farklı bakteriler farklı biyofilm yapıları oluşturur. Çalışmada odaklanılan bakterinin ürettiği, ardından bulunduğu ortama salgıladığı biyofilm, bitkilerin hücre duvarında bulunan ve bitkilere sağlamlık kazandıran selüloz yapısındadır. Ancak bakteri tarafından üretilen selüloz daha sıkı bir şekilde paketlenmişti ve kristal bir yapıya sahipti. Araştırmacılardan Lucian Lucia, selülozun bu şeklinin molekülün en saf formlarından biri olduğunu belirterek söz konusu materyalin suyu seven bir yapıya ve çok yüksek bir kristalleşme eğilimine sahip olduğunu söyledi.

Deneyin ilk etabında araştırmacılar bakterileri selüloz içeren materyalin üretim aşamasında kullandı. Daha sonra bakteriler ve istenen materyal dışındaki diğer ürünler ortamdan uzaklaştırıldı. Son olarak materyal, su ve yağ içeren bir çözeltide ayrım yapıp yapamayacağının görülmesi için selüloz membranı olarak kullanıldı. Malzemenin su ve yağı ayırmada etkili olduğu raporlandı.

Kaynak: phys.org

Beyda GÜLAL

Yorumlar (0)
Yorum yap