Bilim

Yiyecekleri Neden Dışarıya Atmamalıyız?

Düşünün; uzun bir yürüyüşe çıktınız ya da güzel bir köy yolunda geziyorsunuz. Aynı zamanda da elma, muz ya da kuruyemiş atıştırıyorsunuz. Atıştırmanız bittiğinde, geriye kalan çekirdek, kabuk ya da yemek istemediğiniz bir meyve. Kendi kendinize…

Harlow ve Dokunma Duyusu Deneyi

1905 Iowa doğumlu Harlow, psikoloji tarihine etik açıdan oldukça tartışmalı deneylerle adını yazdırmayı başarmış bir psikologdur. Aynı zamanda sevgi ve bağlanmanın doğası üzerine bilimsel araştırmalar yürüten ilk psikologlardan biridir. Harry…

Beyin Hücreleri Hasara Nasıl Yanıt Verir?

Beyindeki hasara yanıt olarak nöral kök hücreler kendi arasında kümelenir ve hasardan etkilenen bölgeye doğru ilerlerler, göç ederler. Bu noktada kümelenme anahtar roldedir. Çünkü kümelenme olmazsa hücreler göç etmeye başlamaz. Peki, kök…

Yeni Dünya Düzeni: “Endüstri 5.0”

Teknolojiye merakı olan, günümüz teknolojisini takip eden ve anlamaya çalışan birçok insanın “Endüstri 4.0” kavramını bir yerlerden duymuş olması kuvvetle muhtemel. Bizler henüz Endüstri 4.0 devriminin insanlığa sağladığı kolaylıkları ve…

Hayatınızda Bir Kere de Olsa….

Hayatınızda bir kere de olsa “Bir sürü insan var nasıl olsa biri yardım eder” dediyseniz gelin birlikte Bibb Latane ve John Darley tarafından yapılan "Seyirci Kalma Etkisi Deneyi"ne bir göz atalım. Deneyde katılımcılar 3 gruba ayrılıyor ve…

Vücudumuzdaki Karıncalanma Hissi

Muhtemelen hemen hemen herkes hayatında bir kez karıncalanma hissi yaşamıştır. Bu durum genellikle aynı pozisyonda uzun süre kaldığınızda ortaya çıkar. Bölge önce uyuşur, ardından hareket etmeye çalıştığınızda ise karıncalanma hissi yaşarsınız.…

Rüya

Rüya’nın sadece bilimsel tanımına inanlardan mısınız?  Yoksa benim gibi altında farklı anlamlar arayanlardan mı?  Araştırmacılara göre uykuda iki evre vardır: REM Uykusu ve NREM uykusu REM (Rapid Eye Movements) uykusu, gözlerin hızlı bir…

Lüsid Rüya/Bilinçli Rüya Deneyimi Nedir?

Rüyalar ve uyku genelde ilgi çeken bir konu olmuştur. Hepimizin kimi zaman korkarak uyandığı kimi zaman ise o büyüleyici dünyayı terk etmek istemediği rüyaları mutlaka vardır. Rüyalar üzerine birçok olağanüstü ve gizemli anlamlar yüklenmiştir.…

Dünden Bugüne Reenkarnasyon ve Örnekleri

Reenkarnasyon ya da Türkçe adıyla “Ruh Göçü”, ruhun sürekli bedenlenmesine insanlarca konulmuş isimdir. Konu üzerine yapılan kapsamlı çalışmalar, birer vaka olarak öne sürülen onlarca kişiye rağmen henüz kanıtlanmamış bir olgu olsa da tarihte…

Melatonin Hormonu Uykuyu Nasıl Teşvik Eder?

Melatonin uyku ile ilişkilendirilen bir hormondur fakat bugüne kadarki çalışmalar melatoninin beyindeki çalışma mekanizmasını bütünüyle açıklayamamıştı. UConn Health’den bilim insanları, solucanları kullanarak melatonin ile uyku arasındaki…

 Dolbear Yasası 

Çoğu insan muhtemelen bir yıldırım çarpması ile gök gürültüsü arasındaki saniyeleri saymanın fırtınaları takip etmeye yardımcı olabileceğini biliyor ama doğanın seslerinden öğrenebileceğimiz tek şey bu değil. Birine “Dışarıdaki sıcaklığı nasıl…

Küresel Isınma Ne mi?

Deniz suyu seviyesi yükselmesi, kutuplardaki buzulların erimesi, toprak kayıpları artışı, kasırga ve sellerin artması, işte bu olayların nedenleri nedir diye sorduğumuzda karşımıza çıkan ve son zamanlarda kendisinden sıkça bahsettiren bir…

Dev Yıldızların Ölümü: SÜPERNOVA

Bu Patlamalar Tam Olarak Nedir ve Neye Sebep Açabilirler? Süpernova, enerjisi biten dev yıldızların şiddetle patlamasına verilen addır. Süpernovalar, bir yıldızın çekirdeğinde veya merkezinde bir değişiklik olduğunda ortaya çıkar ve çok…

Yapay Zekâ 

Küreselleşmenin hızla devam ettiği, sınırların kalktığı bir dünyada, insanlık yeni bir çağa girmeye hazırlanmaktadır. Yapay zekâ, insan zekâsını inceleyerek bu zekâya benzer akıllı bilgisayar programlarının oluşturulması fikrinden hareketle…

Nikola Tesla Ve Evrenin Sırrı : 3, 6 Ve 9

Nikola Tesla, 1856'da Hırvatistan'ın Smiljan kentinde,  Ortodoks bir rahip olan Milutin Tesla ve boş zamanlarında ev aletleri üreten yaratıcı bir ev kadını olan eşi Duka Mandic'in çocuğu bunun yanı sıra o zamanlar Avusturya-Macaristan…

Sayı Sekansları

"Evrim hayatın yasasıdır. Sayı evrenin yasasıdır. Birlik de Tanrı'nın yasasıdır."     Pythagoras Sayılar hayatımızı etkileyebilir mi? Sayılarla olan ilişkimiz doğduğumuz saatte ve günde başlıyor. Dnamıza baktığımızda…

Arıların Gizemli Yolculuğu

Bildiğiniz gibi, ülkemiz bal ülkesidir. Bal deyince aklımıza direkt arılar gelmektedir. Dünyada çalışkanlıklarıyla ün yapan arılar sadece 42 gün yaşarlar. Bu 42 günlük ömürlerinde de mucizevi balı üretirler. İletişim becerileri,…

Alzheimer’a Karşı Yeni Bir Tedavi Yolda Mı?

İronik olarak, beyin hücrelerinin karmaşası, bilim insanlarının daha büyük bir sorunu çözmesine yardımcı oluyor: Alzheimer hastalığı olan insanlara nasıl yardım edilir? Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde araştırmacı olan Matheus Victor,…

Evren Bütünüyle Matematiksel Olabilir mi?

Bilim insanları uzun süreden beri evrenin fiziksel özelliklerini betimlemek için matematikten faydalanıyor. Peki ya evrenin kendisi zaten matematikse? Evrenbilimci Max Tegmark'ın düşüncesi tam olarak bu yönde. Tegmark'ın bakış açısında insanlar…

EUROPA

Bilim insanlarının Jüpiter’in uydusu Europa’ya olan ilgileri giderek büyüyor. Günümüzde, Jüpiter’in 79 uydusu olduğu biliniyor. Bu uyduların en büyük dört uydusu olan İo, Europa, Ganymede ve Callisto, Galileo Galilei tarafından…