Coca-Cola Sayesinde Küçük Kasabadan Milyonerler Çıkmasını Sağlayan Bankacının Hikayesi!

Tarihin o güne kadarki en büyük krizi 1929 yılında yaşanan Büyük Buhran, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı veya pek bilinmeyen ismiyle Büyük Depresyon, 1929’da başlayan (etkilerini ancak 1930 yılının sonlarında tam anlamıyla hissettiren) ve 1930’lu yıllar boyunca devam eden ekonomik buhrana verilen isimdir. Buhran, Kuzey Amerika ve Avrupa’yı merkez almasına rağmen, dünyanın geri kalanında da (özellikle de sanayileşmiş ülkelerde) yıkıcı etkiler yaratmıştır. Bunalım en çok sanayileşmiş şehirleri vurmuş, bu kentlerde bir işsizler ve evsizler ordusu yaratmıştır. Bunalımdan etkilenen birçok ülkede inşaat faaliyetleri durmuş, tarım ürünü fiyatlarındaki %40-60’lık düşüş, çiftçileri ve kırsal bölge nüfusunu kötü etkilemiştir. 

Fakat bir kasaba vardır ki bu Ekonomik Buhrandan hiç yara almadan kurtulmuştur. Burası Amerika’nın 7000 nüfusluk Quincy kasabasıdır. Peki nasıl olmuştur bu? Nasıl olur da tarihin en büyük krizi olarak geçen Buhran minicik bir kasabayı etkilememiştir? Siz buna isterseniz tesadüf deyin isterseniz de şans… Biz buna ileri görüşlülükte son nokta diyoruz. Peki, kimdir bu hikâyenin kahramanı? Bankacı ve güvenilir bir insan olan Pat Munroe!

Munroe’nin küçük ama büyük sonuçlar doğuracak bir durum dikkatini çekmişti. İnsanların parası yoktu. Ve cebinde kalan en küçük parayla bile Coca Cola içmeye devam ediyordu. Bunu fark eden Pat Munroe, o zamanlar çok ucuz olan Coca Cola hisselerini almaya başladı. Tüm kasabayı da bu hisseleri almaları yönünde ikna etti. Güvenilir birisiydi bundan dolayı halk da ona itibar ediyordu.

Büyük Buhran patlak verdiğinde, Quincy kasabası gelirinin neredeyse tamamını tarımdan kazanıyordu ama mallarını satacakları bir piyasa yoktu. Onun yerine tüm halk bu hisselerle ayakta durmayı başardı. Büyük Buhran sona ererken ise bu küçük 7000 kişilik kasabada 67 adet “Coca Cola milyoneri” servetlerinin tadını çıkarmaya başlamıştı bile.

Coca Cola’nın değerini o zamandan hesap eden Pat Monroe, şu an dünyanın en zengin kasabasında minnetle anılıyor. 

Unutmayın, en değersiz gördüğünüz şey bile, gün gelir elde edemeyeceğiniz kadar ulaşılmaz olabilir.

Kaynakça:
storia.com

              Sude BATTIR

Yorumlar (0)
Yorum yap