Genel Kültür

Genel Kültür

MUSTAFA KEMAL: LA VIE EST BRÊVE

La vie est Breve, Fikret Kızılok’un’’Bir Devrimcinin Güncesi’’ albümündeki bir şarkıdır. Özünde Fransız şair Leon Montenaeken’ın şiiri olmasına karşın şarkı hali daha çok rağbet görmüştür. Şarkının asıl dikkat çeken kısmı ise Mustafa…

SEN RAHAT UYU

Gider Gelibolu’ya kalbidir bol olan Söndürür bütün ateşi odur başkahraman Gitse bile uzaklara bakarız, izleriz arkasından Silemez kimse kâh cahil kâh düşman. Unutmayız, unutturamaz onu bize hiç kimse Yatar Anıtkabir’de…

Küresel Enerji Güvenliği

Enerji, günümüzde uygarlığımızın devam edebilmesi için vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir. Sanayi devrimiyle birlikte insanlığın enerji kaynaklarına olan ihtiyacının giderek artması, devletler arasında enerji kaynaklarına sahip olabilmek…

29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI

“Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi vazifen, Türk istiklal ve cumhuriyetini kurmaktır.” "Mustafa Kemal ATATÜRK" Bir devletin varlığını iddia edebilmesi için üç temel unsura ihtiyacı vardır; toprak…

Marcus Aurelius

MS 2 yy.’da Roma İmparatorluğunun hem şehir hem de İmparatorluk olarak nüfusu kozmopolit bir yapıdadır. Bu nedenle çoğu İmparator ve ailesinin kökenlerinin taşralı olduğu açıktır. Tanrı’nın ona bahşettiği yaşam süresi boyunca düşüncelerini…

İlmî Koku

Koku nedir? İnsanlar üzerindeki etkileri nelerdir? Koku insanlık için çok önemlidir. Tıpkı diğer duyularımız gibi eksikliğinde hayatımızın bir bölümü kopmuş, uzaklara gitmiş gibi olur. Koku’nun diğer duyularımızdan biyolojik bir…

NAZENDE SEVGİLİM

1949 senesinde Azeri sanatçı Reşid Behbudov tarafından ilk kez şarkı haline getirilmiştir, şarkının şairi usta şair İslam Seferi’dir. Ayrıca Reşid Behbudov, usta sanatçı Selda Bağcan’dan dinlemeye aşina olduğumuz “Ayrılık” şarkısını da…

Kitapların Macerası

Kitap okuma alışkanlığının tüm dünyanın ortak bir sorunu olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Nitekim veriler incelendiğinde de dünya genelinde kitap okuma alışkanlığı hususunda bir takım sorun olduğu da gözden kaçmamaktadır. İnsanların özellikle…

Ne Oldu? Ne Olamadı?

Tam kapanmamış o kapının aralığından bakarken; gerek ülkemizde gerekse de dünya kamuoyunda iz bırakan, “bu olaylar sadece bir ayda mı yaşandı?” dediğimiz gelişmelerin yaşandığı bir seneydi. Eskiden yaşanan olayları kılıfına uyduruverir, sonra…

Kadın Olmak

Öncelikle şiddetten ölen kadınları anma amaçlı olan anıt sayacı açmanızı isteyeceğim. 2013’de kurulan bu sayfa şiddetten ölen kadınlar için kurulan bir dijital arşiv. Erkekler için böyle dijital arşiv olmaması bile aslında açıklıyor kadın…

Genç Olmak

Dolu dolu 365 gün 5 saat 48 dakikayı geride bıraktığımız bir yıl oldu. Kimimize altın tepside sunulurken, kimimiz için ilmek ilmek örülerek bazı şeyleri yaşamak için hak edilmesi gereken bir yıldı. Ben bu yılı bitirirken bizlerden bahsetmek…

İç Dünyamızda Neler Oldu?

Bu yılı tek bir cümleyle tanımlayacak olsam “tam bir savaş meydanıydı” derim. Sizin için meydan neresiydi, savaş kiminleydi bilemiyorum ama benim meydanımda savaşımda üç tarafı denizle çevrili bir kara parçasındaydı. Eminim yılın…

Seri Katiller ve Psikopatlık

“Psikopatlar deli değildir. Ne yaptıklarının ve yaptıklarının sonuçlarının tamamen farkındalardır.” (Hannibal) “Tavuk mu yumurtadan çıkar, yoksa yumurta mı tavuktan?” sorusuna benzer bir şekilde ben de sizlere şu soruyu sormak istiyorum. Her…

Hürriyetim!

Kendi hürriyetinize ulaşmış olmanız umuduyla… İnsanların hayatına karışmayı kendine hak görmüş insanlarla dolu bu dünya. Kimileri bunu kabullenmiş, sessizce bir köşede dua ederek bu işkencenin bitmesini beklerken kimileri de bu sessizliği…

Akdeniz’in İncisi İtalya

İtalya gerek romantizmiyle, gerek tarihiyle gerekse de tüm dünyada ünlenmiş birbirinden lezzetli mutfak kültürü ile turistlerin favorisi haline gelen bir ülkedir. İtalya halkına, kültürüne ve tabii ki tarihi yerlerine göz atmamak elde değil.…

Sendromlu Peter Pan

Bu defa çizgi film izlemeyeceğiz büyümeyen erkek çocukları… Kaçtığınız gerçeklerle yüzleşmeye hazır mısınız? Değilseniz de hazırlanın kaçtığınız acı gerçeklerin hepsi izlediğiniz çizgi filmin içindeydi aslında. Gelin ilk önce biraz Peter…

KATİL FİLİKA

Tuzla Gisan Tersanesi’nde 12 bin 500 grostonluk Turquoise-T adlı tankerin filika serbest düşme testi sırasında 3 işçi hayatını kaybetti 13 işçi ise yaralandı. 11 Ağustos 2008 de gerçekleşen yetkililerin “kaza” adı altında açıklamalarda…

Küçük Albert’in Sarsıcı Hikayesi

Dünya’nın En Korkunç Deneyi, Tarihin En Utanç Dolu Deneyi, John Watson Koşullanma Deneyi gibi daha nice başlık yazılmış ve yazılabilir. Akıllarda ise tek bir soru “korku öğrenilebilir mi?” Tüm bu etik ve ahlaki değerler içerisinde iyi ya da…

Yeni Dünya Düzeni: “Endüstri 5.0”

Teknolojiye merakı olan, günümüz teknolojisini takip eden ve anlamaya çalışan birçok insanın “Endüstri 4.0” kavramını bir yerlerden duymuş olması kuvvetle muhtemel. Bizler henüz Endüstri 4.0 devriminin insanlığa sağladığı kolaylıkları ve…

Bu Kavramları Daha Önce Duyduk mu?

Gündelik yaşantımızda birçok farklı durum ile karşılaşırız. Bu durumları anlatmaya çalışırken belli ifade ve kavramlar ile tanımlayamayız. Hâlbuki bu etkilerin halk arasında pek bilinmeyen isimleri vardır. Hep beraber neler olduğunu…

Siyaset ve Yalan İlişkisi

Niçin yalan söyleriz? Bunu sebeplerine baktığımızda iyi hissetmek, eleştiriden kaçmak, gerçeği söylediğimizde yaşanacak olan olumsuz durumdan, başkaları tarafından sürekli onaylanma ihtiyacı olabilir. Bu durum senin içine doğduğun dünyada…

Minik Fareyle Başlayan Başarı

   Walt küçük yaşlardayken ailesinin iş nedeniyle sürekli taşınıyorlardı. Hep adapte olmaya çalışan kesik bir çocukluk geçirmişti. Ailesinin maddi durumu olmadığı için kardeşleriyle birlikte çalışmak zorundaydılar. Bu yüzden de okul birinci…

Kanlı Kontes: Elizabeth Bathory

Kanlı Kontes olarak bilinen Elizabeth Bathory, en ünlü kadın seri katiller listesinde en üst sıralarda yer almaktadır. Macaristan’nın en köklü ve zengin ailelerinden birinde, 7 Ağustos 1560 yılında doğmuştur. Ani öfke nöbetleriyle boğuştuğu bir…

Hayatınızda Bir Kere de Olsa….

Hayatınızda bir kere de olsa “Bir sürü insan var nasıl olsa biri yardım eder” dediyseniz gelin birlikte Bibb Latane ve John Darley tarafından yapılan "Seyirci Kalma Etkisi Deneyi"ne bir göz atalım. Deneyde katılımcılar 3 gruba ayrılıyor ve…

Mavi İstila

Üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizin denizleri, biyolojik farklılıklarıyla zengin bir çeşitliliğe sahip.  Bu sebeple denizlerimiz, çeşitli nedenler sonucuyla doğal yaşam alanlarından taşınan, yerleşmesi ve istilasıyla tabiata, diğer…

Erwin Schrödinger ve Meşhur Kedisi

Schrödinger’in kedisi adlı düşünce deneyini birçoğumuz duymuştur. Kuantum mekaniğindeki en ünlü ve en yanlış anlaşılmış deneydir. Peki, bu düşünce deneyi ne için yapılmıştır? Kuantum mekaniğinin kurucularından biri olarak kabul edilen…

Kaos Teorisi ve Kelebek Etkisi

Kaos hepimiz için farklı anlamlar hissettirebilir. İndirim olan bir mağaza içindeki kalabalık ya da saatlerce trafikte kalan araçları görmek bizlerin kaosu spesifik olarak tanımlama şekillerinden birkaçıdır. Kaos, kelime anlamı olarak…

Yabancılaşma Sorunu

Yabancılaşma dediğimiz kavram çok karmaşık olmakla beraber yeterince incelenmemiştir. Geçmişe baktığımızda bunu ilk kez felsefi anlamda Hegel kullanmıştır. Marx ise bunu temellendirip bizlere sunmuştur diyebiliriz. Marx bakış açısıyla, insanın…

Stanley Kubrick’in Sinematik Dünyası

Stanley Kubrick, 1928 New York’ta doğmuştur. Sık sık sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinden biri olarak anılır. Çoğunlukla roman ya da kısa öykülerin uyarlaması olan filmleri çok çeşitli türleri kapsıyor ve gerçekçiliği, kara mizahı,…

Aptal Puma Sendromu

Aptal Puma Sendromu, emek-mükâfat denkleminin ölçülmesinde çok faydalı olan bir kavramdır. Pumalar vahşi oldukları kadar da zeki hayvanlardır, kendilerine has hesaplamaları vardır. Bu hesaplamalar, harcanan enerji ile kazanılacak enerji…

Nükleer Facia: Çernobil 1986

Gece yarısı olacaklardan habersiz sabah mutlu bir şekilde işe gittiğinizi düşünün. Arkadaşlarınız, aileniz, gittiğiniz market... En önemlisi soluduğunuz nefes. Bir anda hepsi bir felakete dönüşse ne yapardınız?  Gelin bu konuya yakından…

Lüsid Rüya/Bilinçli Rüya Deneyimi Nedir?

Rüyalar ve uyku genelde ilgi çeken bir konu olmuştur. Hepimizin kimi zaman korkarak uyandığı kimi zaman ise o büyüleyici dünyayı terk etmek istemediği rüyaları mutlaka vardır. Rüyalar üzerine birçok olağanüstü ve gizemli anlamlar yüklenmiştir.…

Bir Gizem Konusu: 51. Bölge

“Evrende tek miyiz? Devlet niçin 2013 yılına kadar bölgenin varlığını doğrulamadı? Bölgede uzay gemileri mi saklanıyor? Devlet bizden ne saklıyor? Bu gizemli olma çabası neden? Neden UFO teorilerinde 51.bölge hep rol oynuyor?…

Great Reset “Büyük Sıfırlama”

Bir süredir bütün dünya da büyük sıfırlama diye bir konu tartışılıyor. Bu yaklaşımı ortaya atanlara göre küreselleşme sonrasında kapitalizm, artık eski haliyle sürdürülemez bir noktaya geldi. Sermaye hareketlerinin serbest kaldığı, bir başka…

“Virüsler” İle Yüz Yüze Eğitim 

Yeni eğitim-öğretim dönemi büyük bir heyecan ile başladı. Veliler, öğrenciler ve biz öğretmenler dört gözle beklediğimiz yüz yüze eğitime sonunda kavuştuk. Kavuştuk kavuşmasına fakat virüsler hala can almaya/bilinçten parça koparmaya devam…

Beyaz Etekli Balerin Orkide

Doğa, sanatıyla her zaman büyülüyor ve hayran bırakıyor. Renkleri ve vurgularıyla insanda his uyandırıyorlar. Çiçekler.. O kadar değişik çiçek türleri var ki… Bunların başını orkideler almaktadır. Orkideler zarif çiçeklerdir. Orkideler,…

Bandwagon Etkisi: Sürü Psikolojisi

Bandwagon esasen herkesin kendinden bildiği bir konu; Sürü psikolojisi. Kavram anlaşılabilir olduğundan pek kimse de araştırıp nereden çıktı acaba diye bir sorgulama eğiliminde olmuyor. Benim ise yaşama biçimim, konusu fark etmeksizin sürekli…

Hayat Bir “Mağara Alegorisi”   

Gerçek nedir? Gerçeklik nedir? Bilgi nedir? Hayat nedir? Hayatın anlamı nedir? Her insan az ya da çok bu sorgulamaları yapar zaman zaman. Cevap bulmaya çalışır. Bulamayınca da düşünmekten vazgeçer. 2400 yıl öncesine götürmek istiyorum sizi.…

Stoa Felsefesi

Istırap yaşamdaki olaylardan değil onları değerlendirme biçimimizden ortaya çıkar. Yani olaylara hangi çerçevelerden baktığımızla ilgili bir durum. İnsan başarısızlıklarının ardından suçlayacak çok şey bulur. Yaşadığı yeri, öğretmenini,…

Fotoğrafın Hikayesi

Belki zaman makinesi icat olmadı ancak zamanı durduran makine icat oldu. Anı durduran fotoğraf makinesinin gelişimiyle birlikte teknolojinin ilerlemesiyle bugün herkesin çok kolay yanında taşıyabildiği gibi çoğaltıp bilgisayarlara aktarılan bir…

Ne Yapabiliriz Ki?

Bize verilen en büyük mucize doğa! Bizim kıymetini bilemediğimiz, yıllardır canını okuduğumuz, bahşedilen en büyük şey. Kahvemi alıp korunmayan yeşillik bir yerde huzurla oturamıyorum uzun zamandır. Neden? Diye sormuyorsunuzdur. ÇÖPLÜK, her yer…

 Doğaya Saygı Duyuyor Muyuz?

Son zamanlarda Marmara Denizindeki deniz salyalarıyla birlikte önemi git gide artan bir konu: çevremizde, denizlerimizde olan kirliliğe karşı doğanın haykırışı. Greenpeace’in paylaşımlarına göre Marmara’da başlayan tehlike Ege’yi ve Karadeniz’i…

Umut İlkesi

Bilinmezliğin ortasında olmasına rağmen aidiyet hissi yaşatmayan, hiçliğin dibinde dolanan bir şuurun tutunabileceği daldır umut. Olmayacak diye bir şey yok. Her şey olur. Umut varsa, hayat da var demektir. Hayat varsa, her şey olabilir. Tüm…

Aktif Okur Muyuz?

Aktif okuma, istekli, lüzumsuz bilgilerin temizlenerek ayık ve sağlam bir irade ile çaba harcayarak okumadır. Pasif okuma ise hiç çaba harcamadan ne veriliyorsa hemen kabul edilen okuma türüdür. Okuma esnasında aktiflik artıkça okumanın verimi…

Hep Geç Kalırız, Neden?

Hepimiz bazen geç kalıyoruz ama her zaman en az beş dakika geç kalan biri olmak sanattır. Bu rahatsızlık yaratan bir sanattır. Ya da araştırmacıların bulgularına göre; kişiliğinizin bir yan etkisi de diyebiliriz. Peki, o halde, insanların…

Gökkuşağı Okaliptus Ağacı

Sıradışı ve etkileyici olan gökkuşağı okaliptus, oldukça etkileyici bir gövdeye sahiptir. Ağacın gövdesi dikey kabuklar halinde yeşildir. Bazı dönemlerde bu kabuklu kısım dökülerek renkler ortaya çıkmaktadır. Bu durumdan da ağaç adını alıyor.…

 NAR

Nazım, sen var ya, sabahlar ve şafaklar kadar güzeldin. Sen ülkemin yaz geceleri gibiydin. Yaza 18 kala gittin. Sen memleketim kadar güzeldin. Orda da güzel kal... Sen bir nar olmalıymışsın. Belki granada belki haziran belki kırmızı.…

 Sevda Şairi AHMED ARİF

Hasretin, umudun, halkın şairi Ahmed Arif’in suskunluğunun otuzuncu yılı… Hiç ölmeyecekmiş gibi olan birinin ölümü olsa olsa suskunluk olurdu. Ahmed Arif bedenen aramızdan ayrılalı otuz yıl oldu, ancak şiirleriyle hayat vermeye devam ediyor.…

Aşk Büyü vs.: 20 Yıllık Bir Büyü

‘’iki kız bulur hayatın sırrını apansız mısrasında bir şiirin” 2019’da Ümit Ünal’a ait olan bu eser o yıl içinde birçok ödül toplamıştı. Fakat pandemi dolayısıyla film festivallerine ara verildi ve sadece birkaç festivalde gösterime…

Kendi Ellerimizle Yok Ediyoruz…

Başlığa bakınca neyi kendi ellerimizle yok ediyoruz sorusu geliyor aklımıza. Tabii ki doğamızı, nefes aldığımız alanları… Sebep olduğumuz bu durum bizi yok edecek kadar ciddi bir mesele haline geliyor. Son zamanlar da buna dikkat çekmek için…

Kahve Bahane

Kahve kimi zaman sabahları uyanmak için, kimi zaman enfes bir pastanın yanına ya da gün içinde kendimize gelebilmek için tükettiğimiz bir içecek türü. Kahvenin tarihçesi, M.S 850 yıllına dayanır. Bir rivayete göre, buradan sonra her şey…

Genç Hissetmek

Mustafa Kemal Atatürk’ün bütün ümidini bağladığı, atasözlerinde adı geçen gençliğin ümitle var olduğu ve Necip Fazıl Kısakürek’in gençliğin bir tür ruh işi olduğunu savunduğu gençlik; Farsçada ise hazine anlamını taşımaktadır. Hem kendimiz bu…

Gelmemiş Gelecek

Hayalini kurduğumuz hayata sahip olabilecek miyiz? Hayalini kurduğumuz aşkı yaşayabilecek miyiz? Yaşayacaksak ne zaman? Olamayacaksak şu an yaptıklarımızın ne anlamı var? Ama ya olabileceksek? Koca bir neslin bunları düşünüp durmaktan beyni…

Gençliğime Sevgilerle…

Deriyi yakan güneşli bir sabah, masmavi gökyüzü, yemyeşil bir ova, gökyüzünde ipi kopmuş rengarenk bir uçurtma… Özgürlüğe aşık, umutlu, hayalperest bir o kadar da asi. Bir sağa bir sola dans ederken gökyüzünde Gülümsüyor tüm dünyaya,…

Parfüm Değil Naftalin

         Bu çağ, koca bi hüzne seyirci kalmanın utancından başka bi şey değil, Neden mi? Eskilerin "yar" dediğine şimdikler "manita" diyor. Eskilerin "naz" dediğine şimdikiler "trip" diyor. Eskilerin "sevda" dediğine şimdikiler "ilişki" diyor.…

Bayramlaşalım Mı?

Nedir bizi birbirimize bağlayan hiç düşündünüz mü? Yani biraz daha açacak olursak konuyu, farklı coğrafyalarda yaşıyor olsak da farklı dinlere, fikirlere, ideolojilere, mesleklere, özelliklere sahip olsak da nedir buluştuğumuz ortak nokta?…

SİHİRLİ GÜNLER

Ben bugüne kadar annelikten daha zor bir iş yapan insan görmedim. Onu kandırmak mümkün değil. Sinirini gizlemeye çalışsan fark eder, ağlamanı gizlemeye çalışsan mümkün değil kanmaz, sigara içmiyorum desen inanmaz, uyuyormuş numarası yapsan…

UZUNLAR

O gün artık yaşamaktan kokmayacaksa yaşanmışlıktan söz edemezsin. Geçen yine bi' evde tuvaletin yerini soruyorum. Alaturka olunca kendimi güvende hissetmiyorum. Terminal tuvaleti hissi, kasıklarıma değen soğuktan, elini silmek istediğin havluya…

Blok Zinciri Sistemi (Bitcoin)

Bitcoin, Blok zinciri teknolojisini kullanan, tamamen dijital bir para birimi, ödeme sistemi ve merkezi olmayan bir mutabakat ağıdır. Sistem üzerinde, kullanıcılar birbirlerine aracı olmadan doğrudan transferler yapabilir. Transferler merkezi…

Ölüler Günü

İspanyollar ve Latin Amerikalılar tarafından kutlanan bu festivalin esas amacı ölülerini anmaktır. Kökeni oldukça eskiye dayanan bu inanışın temelinde gerçek ölüm, ancak ölen kişi unutulduğunda gerçekleşir. Ölülerin unutulmaması adına…

Ertelenmiş Ağrılar

Bütün bu yük vagonları hurdaya çıkan bu trenle uyuşmuyor. Kalbim kırıklarını gideceği yere kadar götüremiyor. Özlemler oldukları yere zamklanmış kalmış. Hal buyken hır çıkarmadan silinmeli miyim defterden? Niye böyle adabından kopuk…

1 MAYIS  

Bugün 1 Mayıs “emek, mücadele ve dayanışma” günü 1 Mayıs’ın “emek, mücadele ve dayanışma” günü olarak ortaya çıkışı 1880’li yıllara dayanmaktadır. Kol emeğinin ağırlıklı olarak kullanıldığı, günde 15 saatten fazla karın tokluğuna…

Dilin Ortaya Çıkışı Ve Kökeni

Eğer Merlin Donald haklıysa konuşma, taklitçi idrak ile Homo Sapiensi diğer hayvanlardan ayıran en büyük özelliktir. Dilin gelişiminden önce nedenine gidecek olursak et yiyiciliğin önemine ulaşırız. Homo Habilisin beyin boyutu, kendinden…

Norveç’de Yazar Olmak

Norveç, tüm dünyada kültür ve refah seviyesi yüksek bir ülke olarak bilinmektedir. Okuma oranları da buna bağlı olarak yüksektir. Sosyal devlet anlayışının yaygın olduğu bir ülke olan Norveç, Avrupa Birliği üyesi değildir ancak yaşam…

Şiir Ve Yaratıcı Düşünce Günü

Bugün 19 Nisan… Nedir bu günü bize önemli kılan diye soracak olursanız, bizler bu günü Şiir ve Yaratıcı Düşünce Günü olarak kutlamaktayız. Belki birçoğumuz bu günden bir haber. Fakat günün özeline baktığımız da mutluluk, üzüntü, sevinç,…

Kim – Benlik – Kimlik

Yaşamın tüm güzelliğini(!) örten bir karamsarlık mı yoksa yine örtülü bir kandırmaca mı bu tavır? Kalabalığın içerisinde ama herkesin dışında hissediyor musunuz kendinizi? Sahip çıkılmak için hiçbir yere teslim oldunuz mu? Peki ya…

İlginç Yunan Mitolojisi Yaratıkları

Kerberos Kerberos, Hades'in yöneticisi olduğu ve ölülerin bulunduğu yeraltı diyarının kapısında bekçilik yapan üç başlı köpektir. Kuyruğu yılan, sırtında sayısız yılan başı bulunan ısırıkları zehirli bu köpek, Herkül'ün 12 görevinde yer alır…

ÖLDÜRÜLEN GAZETECİLER GÜNÜ

“Öldürülen Gazeteciler Günü” kabul edilen Serbesti Gazetesi Çalışanı Hasan Fehmi Bey’in öldürüldüğü tarihin üzerinden çok zaman geçti. Başyazarı olduğu Serbesti Gazetesi’ndeki yazılarında İttihat ve terakki yönetimine muhalifliğiyle…

Ağıtçılar

Anadolu'da düğün merasimlerinin de cenaze merasimlerinin de yerine getirilmesi gereken katı gelenekleri mevcut. Mesela Tavşanlı(Kütahya)’da insanlar evlenebilmesi için gelinin kilosu kadar altın vermesi gerekiyor. Ya da Bursa’da cenaze  …

8 Mart

“sevgililer günü” “kurumsal(!) değer” “duyarlılık” “özel indirimler” “gündelik hayatın eril düzenine kadın tepkisi” Dünya Emekçi Kadınlar Günü… Her yıl 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gün olup, insan hakları temelinde kadınların siyasi…

İnsan Hakları Eylem Planı

Birey ve Hakları Adilce Kucaklaşabilecek mi? Son birkaç gündür ismini duyduğumuz İnsan Hakları Eylem Planını geçtiğimiz günler de açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu planın 9 amaç, 50 hedef, 393 faaliyeti içeren 2 yıllık bir plan…

Sarı Gazetecilik (Yellow Journalism)

Masa başı, gerçeklerden uzak gazetecilik dilinin doğmasına etken olan olayın aslında iki gazete arasındaki çekişmeden doğduğunu biliyor muydunuz? Merak ediyorsanız gelin birlikte “Sarı basın/gazetecilik” teriminden başlayalım. Bu terim Batı’dan…