Her Yağmurda Ölüm İle Burun Buruna Gelen “Ayaklı Parotanerler”

0 3.618

Herkesin mutlu olduğu, enerji aldığı olay ya da durumlar farklılık gösterir. Güneşin insanın içini ısıttığı, her çiçeğin yanındakinin güzelliğini gölgede bırakmak için çabalarken renk cümbüşü oluşturduğu, kuşların ses yarışmasındaymışçasına en tatlı ezgilerini sunduğu bir bahar havası herkes için mutluluk kaynağı olurken içimdeki efkarı temsil eden kara bulutların, özgürce gökyüzünde dolaştığı, sıkıntılarını tane tane evimin camına takırtı sesleriyle döktüğü, söyleyemediklerimi, içime attıklarımı gürleyerek dile getirdiği ve bizi esaret duvarları ile çevreleyen yeryüzünü şimşekleri ile dövdüğü gök gürültülü sağanak yağışlı hava benim için mutluluk kaynağıdır. 

Ne yazık ki betimlemeye çalıştığım hava durumları, kimisi için mutluluk kaynağı arz ederken kimisi için de ölüm sebebi olabiliyor. Roy Sullivan ve Walter Summerford için de yağmurlu havalar yalnızca kendilerinin değil o an yanında olanların da ölüm ile burun buruna gelmesine sebep oluyor. Bu durumlara neden olan şey ise bu iki insanın da ayaklı paratoner olmasıdır.

Roy Sullivan

 1912 ABD doğumlu olan ve yaşamını Virginia’daki Shenandoah Ulusal Parkında bekçilik yaparak geçiren Sullivan’a hayatı boyunca tam 7 kez yıldırım çarpmış ve her birinden sağ olarak kurtulmuştur. “İnsan Paratoneri” olarak anılan Sullivan, yağmurlu havalarda çevresi tarafından yıldırım korkusu nedeniyle yalnız bırakılmıştır. Paratoner görevi gören ve her seferinde sağ kurtulan Sullivan’ın şanslı ya da bahtsız olarak tanımlamak tamamen bardağın hangi tarafına baktığınızla alakalı. Yetmiş bir yaşında intihar ederek yaşamına son veren Sullivan’ın ise zamanla bardağın boş tarafına baktığı söylenebilir. 

 

Walter Summerford

Walter Summerford ise 1900’lü yıllarda yaşamış bir İngiliz Subayıdır, Birinci Dünya Savaşı sırasında Belçika cephesinde atının üzerinde keşif yaparken yıldırım çarpar ve belden aşağısı felçli kalır, tekerlekli sandalyeye mahkum olan Summerford emekli olmak zorunda kalır. Kanada’da emeklilik yıllarını geçirirken balık tutmak için gittiği nehrin kıyısında yıldırım çarpar ve bu sefer sağ tarafı felç olur. 1930 yılında bir park gezisi sırasında üçüncü ve son kez üzerine yıldırım düşer, tamamen yatalak kalır. Her yıldırım felaketinden Summerford da sağ kurtulur ve sonunda eceliyle ölür. Ne yazık ki yıldırım onun peşini mezarda da bırakmaz, bir fırtına sırasında mezarına yıldırım düşer ve mezar taşı kırılır.

 

Kaynak ve İleri Okuma

Roy Cleveland “Spark Ranger” Sullivan, Find A Grave

Lightning strikes: A man hit seven times, Washington Post

The man who was struck by lightning 4 times, Medium

Walter Summerford: “The most unlucky person in history”, a mysterious incident that took place, dailyhunt

 

Yunus Emre ÖZGEÇ

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.