Fotoğrafın Hikayesi

0 1.592

Belki zaman makinesi icat olmadı ancak zamanı durduran makine icat oldu. Anı durduran fotoğraf makinesinin gelişimiyle birlikte teknolojinin ilerlemesiyle bugün herkesin çok kolay yanında taşıyabildiği gibi çoğaltıp bilgisayarlara aktarılan bir şeye döndü. En kolay anlatımıyla ışık ile resim çizmeye yarayan alet yani fotoğraf makinesinin tarihi eski zamanlara dayanıyor. Fotoğraf makinesini icat eden kişi kayıtlara Johann Zahn olarak geçmektedir. Kronolojik bir sıraya baktığımızda ise, ilk olarak Iraklı bilim adamı İbni Haytam olarak görülüyor. Gümüş nitratın güneş ışığında karardığını keşfettiği biliniyor. 1021’de yazdığı kitabında fotoğraf makinesine benzer cihazdan bahsetmektedir. 15. yüzyılda Leonardo Da Vinci de ufak bir deliğin dış dünyadaki görünümleri aktarması fotoğraf makinesinin icat edilmesi yönünde önemli bir adım olmuştur. 1568 yılında Daniello Barbaronun karanlık oda adı verilen bir cihaza mercek ekleyerek görüntüyü daha iyi olması yönünde çalışmalar yaptığı kaynaklarda yer almaktadır. Zahnın ilk fotoğraf makinesi tasarımı 1685’e dayanıyor. Bilinen bir gerçek ise Johann Zahn fotoğraf makinesi düşüncesi çizimlerden ileriye gidememiş olmasıdır. 

Tarihin ilk fotoğrafı tüm uğraşlar sonunda Fransız mucit Joseph Nicephore Niepce tarafından 1814 yılında çekilmiştir. Çektiği fotoğraf sekiz saat sonunda oluşmuştur. Bugüne kıyasla oldukça gelişme sağlanmıştır. 1925 yılında Kodak ilk renkli filmini ortaya çıkararak yeni bir furya başladı. Renkli fotoğraf.  Bu sayede şipşak fotoğraflar çoğalmaya başladı. Teknoloji ilerledikçe kameralar ve dijital fotoğrafçılık başladı.

Günümüzde fotoğraf makineleri küçülerek ceplerimizde yer almaya başladı. Artık fotoğraf çekmek ve çektirmek gündelik bir parçamız oldu. Özel anlar geliştirilerek fotoğraf tekniği oluşturuldu. Artık Ay’ı bile yanımızda gibi görebiliyoruz. Daha da geliştirilmeye devam eden teknolojiyi anbean takipteyiz.

Anda kalın…

Sevim HARMAN

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.