Rüya

0 3.428

Rüya’nın sadece bilimsel tanımına inanlardan mısınız?  Yoksa benim gibi altında farklı anlamlar arayanlardan mı? 

Araştırmacılara göre uykuda iki evre vardır: REM Uykusu ve NREM uykusu REM (Rapid Eye Movements) uykusu, gözlerin hızlı bir şekilde hareket ettiği evreye verilen ad. NREM (nonREM) de bu göz hareketlerinin yaşanmadığı evre. Ancak bu iki evre arasındaki asıl farklılık, beynin elektriksel aktivitesini ölçen nörolojik bir test olan elektroansefalogramdaki (EEG) dalga hareketleri. REM uykusundayken hızlı ve yoğun beyin dalgaları gözlenirken nREM sırasında yavaş dalga hareketleri gözlenir. Rüyalar da, çoğunlukla REM uykusu esnasında deneyimlenir. Ancak ilginç olan nokta, rüya görürken hiçbir kasımızı kullanmamamıza rağmen, beynimizin neden bu kadar fazla çalışmaya ihtiyacı duyduğu. Bunun cevabı REM uykusu esnasında beynimizin gerçekleştirdiği eylemlerle alakalı olabilir. Fakat rüya, düş, bilinçaltı her ne demek isterseniz tümüyle anlaşılmış bir olay değildir.

Rüya sözcüğü Türkçe ’ye Arapçadan geçmiştir bu kelime “görmek” kökünden gelmektedir. Göz kapaklarımızı kapattığımız zaman etrafı görmeyi bırakırız ama aslında kendi içimizi görmeye başlamaz mıyız? En karanlıkta kalan düşüncelerimizi, toz taneciği olana kadar bastırdığımız duygularımızı hepsi rüyalarımızda gördüğümüz şeyler değil mi? Acaba dünyayı görmeyi bıraktığımızda asıl görmemiz gerekenleri, kendimizi görmeye başlamaz mıyız?

Sigmund Freud’a göre rüya, kişinin bilinçaltında bulunan ve buraya atılmış olan isteklerin dışa vurumu olarak yorumlanmıştır. Gerçekten de Freud’ un dediği gibi bazen günlerce bazen de aylarca istediğimiz şeyleri rüyalarımızda görürüz. Hatta bazen rüyanızda görene kadar istediğinizin ya da hayalini kurduğunuzun o olduğunu anlamazsınız bile.

Rüyalarımızı hatırlayıp üstüne teoriler üretenlerden misiniz? Yoksa rüyaları saniyelik görüntüden ibaret sayanlardan mı? 

Fark ettiyseniz rüyalarınızı anlattığınız bazı insanlar yedi saniyede bu kadar çok şey görmenin imkansız olduğunu önemsememenizi sadece rüya olduğunu söyler. Bence rüyalar bu kadar basite indirgenecek bir şey değildir. Rüyadaki renklerden tutun bulunduğunuz mekanın her bir detayına kadar bilinçaltınıza ince ince işlemiştir. Uykuya yarı ölüm hali der büyüklerimiz bu yarı ölüm halinde bile büyüleyici bir biçimde çalışan bilinçaltımıza sadece rüya demek haksızlık olmaz mı? Rüyalarımızın üstüne düşünülmesi gerektiğine inanıyorum ben çünkü sen, sana bir şeyler anlatmak istiyorsun. Dışarıdan hiçbir ses duymazken, etrafı görmüyorken sadece kendinle belki de bebekliğinden sonra en masum halindeyken sen, sana sesleniyorsun. Kulak ver…  

Selensu TARAKÇI

KAYNAKÇA;

Neden rüya görürüz bilinçaltımız bize ne sinyal veriyor./ abapsikoloji

Neden rüya görürüz./ sabanciuniv

   

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.